Δίκη για τα "μαύρα ταμεία της Siemens": Σήμερα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Δίκη για τα "μαύρα ταμεία της Siemens": Σήμερα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας

Εικοσιδύο χρόνια μετά την υπογραφή μίας από τις μεγαλύτερες συμβάσεις προμήθειας του Δημοσίου, δεκατρία χρόνια μετά από την έναρξη της ποινικής έρευνας και μετά από σχεδόν τρία χρόνια δίκης η δικαιοσύνη αναμένεται σήμερα να αποφανθεί σε πρώτο βαθμό, αν τελικά η συμφωνία αυτή ήταν ή όχι προϊόν διαφθοράς, ώστε να αποδώσει ευθύνες.

Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη σύμβαση 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ, φθάνει σήμερα στην ολοκλήρωσή της με την ετυμηγορία των δικαστών που επί σχεδόν τρία χρόνια εξέτασαν την κορυφαία από τις υποθέσεις που χρεώνονται στον φάκελο «μαύρα ταμεία της Siemens».

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα. Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της γερμανικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Στο εδώλιο κάθονται πρώην στελέχη του ΟΤΕ, πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens αλλά και του ελληνικού τμήματος της εταιρίας, επιχειρηματίες και παρένθετα πρόσωπα,τα πρώην τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ καθώς και ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί για την υπόθεση αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το δικαστήριο σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση και την ποινική του αποτίμηση για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων. Ωστόσο οι αλλαγές που επέφερε ο Ποινικός Κώδικας, που ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019 έφερε ανατροπές, καθώς τιμωρεί την δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ