Γαλλικό “όχι” σε Αλβανία, Β. Μακεδονία για ένταξη στην Ε.Ε.

Γαλλικό “όχι” σε Αλβανία, Β. Μακεδονία για ένταξη στην Ε.Ε.

Με δυσάρεστο τρόπο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το Παρίσι αρνήθηκε να δώσει πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» σχολίασε ο προεδρεύων της Συνόδου, Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αντί Ρίνε επιβεβαίωσε τη μη ύπαρξη συμφωνίας και εκτίμησε πως είναι εφικτή η επίτευξη της σε μέλλοντα χρόνο.


Ο Ναουσέντα προειδοποίησε πάντως για επιπτώσεις. Η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα της, αναθεώρησε το Σύνταγμα και έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να λάβει πρόσκληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, σχολισε ο Λιθουανός πρόεδρος.

Το γαλλικό βέτο υποστήριξαν επίσης Ολλανδία και Δανία. Η Γαλλία ζητά την αλλαγή των διαδικασιών για τη διεύρυνση της Ε.Ε. καθώς θεωρεί πως η υφιστάμενη διαδικασία είναι αναποτελεσματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ