Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1925 στην Πάτρα. Υπήρξε ο ιδρυτής του φερώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ενώ συμμετείχε και στην Εθνική Αντίσταση.

Ως πολιτικός ήταν ο μακροβιότερος και πιο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διετέλεσε γενικός διευθυντής του πολιτικού του γραφείου από το 1981 ως το 1989 καθώς και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από το 1993 ως το 1996.

Στην περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη και πέρασε 5,5 χρόνια εξόριστος και φυλακισμένος, ενώ το 1972 προχώρησε στην ίδρυση του εκδοτικού οργανισμού που φέρει το όνομά του. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου διέφυγε στη Ρώμη ενώ το 1974 συμμετείχε στις διεργασίες για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μετά την εκλογική νίκη του κόμματος το 1981 ανέλαβε καίριες θέσεις και διετέλεσε ακόμα και γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αν και δεν είχε εκλεγεί βουλευτής. Μάλιστα, ουδέποτε έθεσε υποψηφιότητα, ενώ ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με τους κομματικούς σχηματισμούς.
Διετέλεσε υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά τον θάνατο του τελευταίου απέρριψε πρόταση από τον Κώστα Σημίτη για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.


«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον δικό μας άνθρωπο, τον αγαπημένο μας Αντώνη Λιβάνη», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.«Στην πρώτη γραμμή της αντιστασιακής δράσης ενάντια στη δικτατορία και με συνεχή και συνεπή παρουσία στους προοδευτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ως ο στενότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου τίμησε την εμπιστοσύνη του και υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία που σφράγισε με την δημόσια παρουσία, την προσφορά και το ήθος του μια ολόκληρη εποχή. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και θα τον τιμούμε πάντα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του», πρόσθεσε.

«Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης, παρών για δεκαετίες στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter. Πρόκειται για «ένα παράδειγμα σεμνότητας και αφοσίωσης στο λαό και την Ελλάδα», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει ότι η απώλεια του Αντώνη Λιβάνη «αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό» και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ