Νέες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

Νέες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

Προειδοποίηση πως θα εφαρμόσουν με "επιθετικό τρόπο" τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φαίνεται πως έχουν λάβει το μήνυμα αφού όπως ανέφερε η Wall Street Journal δεν προτίθενται να συνδράμουν στο τάνκερ "Adrian Darya 1" το οποίο πλέει στη Μεσόγειο.

Το πλοίο έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα ωστόσο όπως τονίζουν Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το τάνκερ δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να "δέσει" σε ελληνικό λιμάνι.

Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει φορτίο πετρελαίου αξίας 130 εκατ. δολαρίων και το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν μεταξύ Σαρδηνίας και Σικελίας. Οι Ιρανοί φέρεται να διαβεβαίωσαν τις αρχές του Γιβραλτάρ, όπου το Adrian Darya 1 παρέμενε υπό κράτηση για περίπου 1,5 μήνα πως δεν θα προσεγγίσει συριακά λιμάνια. Κύπριος διπλωμάτης δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο του πλοίου στην επικράτειά της, λιγοστεύοντας τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του πλοίο και το πλήρωμά του.

Το πλοίο δεν μπορεί να περάσει από το Σουέζ καθώς κινδυνεύει να κρατηθεί από τις αιγυπτιακές αρχές. Όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, μόνο πλοία και επιχειρήσεις χωρών που δεν έχουν δραστηριότητα στις ΗΠΑ μπορεί να δώσουν συνδρομή στο τάνκερ και αυτές τις προϋποθέσεις πληρούν τόσο η Συρία όσο και η Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ