Η μεγάλη μέρα της φον ντερ Λάιεν

Η μεγάλη μέρα της φον ντερ Λάιεν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετείται σήμερα επί της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το αξίωμα της προέδρου της Κομισιόν.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας μπορεί να στηρίζεται στις 182 ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά αυτές δεν είναι αρκετές και θα χρειαστεί άλλες 192 προκειμένου να φτάσει τις 374 στο σώμα των 747 ευρωβουλευτών.

Η απόφαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει την υποψηφιότητα της ντερ Λάιεν, προκάλεσε την αντίδραση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς επιχειρούν αντεπίθεση με στόχο την καταψήφιση της ντερ Λάιεν. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, που έχουν 74 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ήδη δηλώσει πως δεν θα στηρίξουν την ντερ Λάιεν, που επιχειρεί να αντλήσει υποστήριξη από τους 153 Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους που έχουν 108 έδρες. Οι επικριτές της ντερ Λάιεν αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα πως δεν έχει εμπειρία από ευρωπαϊκές θέσεις, καθώς η πολιτική της καριέρα έχει περιοριστεί εντός των γερμανικών συνόρων. Στην περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει την υποψηφιότητά της, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να προτείνουν νέο υποψήφιο για τη θέση της Κομισιόν μέσα σε έναν μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ