Με Τουρκία το “μενού” της Συνόδου Κορυφής

Με Τουρκία το “μενού” της Συνόδου Κορυφής

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη υποστήριξή τους στην Κύπρο και θα ζητήσουν από την Τουρκία να δείξει συγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποφεύγει παρόμοιες ενέργειες.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν εξαντλητικά για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στα όργανα της Ε.Ε. Συγκεκριμένα θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες για τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ύπατη αρμοστεία για τις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν λεπτομέρειες της στρατηγικής ατζέντας για την περίοδο 2019-2025 που περιλαμβάνει τις εξής προτεραιότητες:

  • Προστασία των πολιτών και των ελευθεριών
  • Ανάπτυξη μίας ισχυρής βάσης για την οικονομία
  • Δημιουργίας μίας κλιματικά ουδέτερης και δίκαιης κοινωνικής Ευρώπης
  • Προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στην παγκοσμια κλίμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ