Παράθυρο για μεγάλη παράταση στο Brexit

Παράθυρο για μεγάλη παράταση στο Brexit

Με αρκετά ευοίωνα σημάδια για όσους απεύχονται την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε χθες υπέρ της μετάθεσης της ημερομηνίας του Brexit για τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επιδοθεί σε ένα διπλωματικό σπριντ, συναντώντας σε Βερολίνο και Παρίσι την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο και οι συναντήσεις της πρωθυπουργού φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ "βγήκε" στο Twitter για να πει με αρκετά γλαφυρό τρόπο πως κάποιες φορές είναι αναγκαίο να δίνει κανείς "χρόνο στον χρόνο".

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ τάσσεται υπέρ μιας “εναλλακτική, μεγαλύτερης παράτασης”, προτείνοντας την ιδέα μίας “ευέλικτης παράτασης που θα μπορούσε να διαρκέσει όσο είναι απαραίτητο και όχι περισσότερο από ένα έτος... Η ευελιξία θα επιτρέψει τον τεραμτισμό της παράτασης αυτόματα και όταν και οι δύο πλευρές θα έχουν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να φύγει όποτε είναι έτοιμη και η Ε.Ε. των 27 θα αποφύγει τις επαναλαμβανόμενες συνόδους κορυφής με θέμα το Brexit. Μία μακρά παράταση θα προσέδιδε μεγαλύτερη βεβαιότητα και δυνατότητα πρόβλεψης καθώς θα απομάκρυνε την απειλή των πολύ κοντινών προθεσμιών. Επιπροσθέτως και στην περίπτωση μιας παρατεταμένης στασιμότητας, η επέκταση θα επέτρεπε στη Βρετανία να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του Brexit”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ