Χωρίς φως το τούνελ του Brexit

Χωρίς φως το τούνελ του Brexit

Το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε αργά χθες το βράδυ τις τέσσερις προτάσεις που είχαν κατατεθεί ως εναλλακτικές της συμφωνίας για το Brexit που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Με το ρολόι να μετρά αντίστροφα για τις 12 Απριλίου η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε τις προτάσεις για:

  • τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επικύρωνε την όποια συμφωνία αποχώρησης απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά και 280 υπέρ
  • την αναστολή του Brexit, με 292 ψήφους κατα και 191 υπέρ
  • την επιδίωξη για μόνιμη τελωνειακή σύνδεση με την Ε.Ε. με 276 ψήφους κατά και 273 ψήφους κατά
  • τη δημιουργία μίας σχέσης με την Ε.Ε στο πρότυπο εκείνης της Νορβηγίας, που απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά και 261 υπέρ

Από τις τέσσερις προτάσεις εκείνη που ηττήθηκε με τη μικρότερη διαφορά αφορούσε τη δημιουργία μίας σχέσης με την Ε.Ε. παρόμοια με εκείνη της Νορβηγίας. Ωστόσο εκείνη που συγκέντρωσε τις περισσότερες θετικές ψήφους -αν και ηττήθηκε επίσης- ήταν η πρόταση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος που θα επικύρωνε την όποια συμφωνία για την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Μετά την ψηφοφορία ο Νικ Μποουλς, βουλευτής των Συντηρητικών που είχε προτείνει το μοντέλο της Νορβηγίας, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. “Απέτυχα κυρίως επειδή το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί” δήλωσε αργότερα, ενώ σήμερα πραγματοποιείται η τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ