Παράταση υπό όρους στο Brexit έδωσε η Ε.Ε.

Παράταση υπό όρους στο Brexit έδωσε η Ε.Ε.

Τη μετάθεση της ημερομηνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας στις 22 Μαϊου υπό όρους ενέκρινε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να εξασφαλίσει τη στήριξη του βρετανικού Κοινοβουλίου επί της συμφωνίας για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν αυτή τη φορά τη συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 22 Μαϊου, μία μόλις ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Αν, όμως, οι βουλευτές καταψηφίσουν -για τρίτη συνεχόμενη φορά- τη συμφωνία, η Βρετανία θα έχει στη διάθεσή της λίγες μόλις ημέρες για να προετοιμαστεί για ένα “σκληρό” Brexit με ημερομηνία αποχώρησης την 12η Απριλίου.

Οι 27 ηγέτες επανέλαβαν πως δεν υπάρχει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει Ε.Ε. και Βρετανία τον περασμένο Νοέμβριο. Χθες, η Σύνοδος ενέκρινε και τη συμπληρωματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τερέζα Μέι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 11 Μαρτίου στο Στρασβούργο. Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας να καταθέσει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης στο Κοινοβούλιο της χώρας της με το επιχείρημα πως έχουν σημειωθεί ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ