Νέα ήττα για την Τερέζα Μέι

Νέα ήττα για την Τερέζα Μέι

Με 242 ψήφους υπέρ και 391 κατά το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε ξανά τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε. η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρά τις νομικές βελτιώσεις.

Πρόκειται για άλλη μία ήττα για την πρωθυπουργό της χώρας, ενώ η Βρετανία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου από την Ε.Ε., η οποία αναμένεται να πλήξει την οικονομία της χώρας και, παράλληλα, να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στην Βόρεια Ιρλανδία.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μία ημέρα που θεωρήθηκε πως ξεκίνησε καλά για την Τερέζα Μέι και τη συμφωνία της, καθώς είχε επιστρέψει από μαραθώνιες συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, κρατώντας μία νομική δέσμευση της Ε.Ε. πως η ρύθμιση για τη μη επιστροφή “σκληρών” συνόρων στην Ιρλανδία δεν θα ίσχυε επ' αόριστον.

Ωστόσο πολύ γρήγορα την αισιοδοξία για λύση του αδιεξόδου διαδέχθηκε η αβεβαιότητα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει πως η νομική του θέση περί της συμφωνίας για το Brexit -την οποία είχε διατυπώσει τον περασμένο Νοέμβριο- δεν είχε αλλάξει. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, δήλωσε πως δεν θα υπερψηφίσει το αναθεωρημένο νομικό κείμενο, ενώ και οι υπέρμαχοι του Brexit των Συντηρητικών επέλεξαν την ίδια στάση. “Είμαι πρώτα δικηγόρος και μετά πολιτικός” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις, λέγοντας πως υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει Brexit παρά την εντολή που έδωσε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016.

Οι Εργατικοί τάχθηκαν επίσης κατά της αναθεωρημένης συμφωνίας και κατηγόρησαν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πως παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές δεν έχει καταφέρει να προσφέρει καμία ουσιαστική βελτίωση στη συμφωνία για το Brexit.

Ε.Ε.: Η λύση είναι στο Λονδίνο

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη λύπη του για το σημερινό αποτέλεσμα. "Από την πλευρά της Ε.Ε. έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό για μία συμφωνία. Μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και χθες είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Αν υπάρχει λύση στο σημερινό αδιέξοδο αυτή βρίσκεται στο Λονδίνο", ανέφερε σε δήλωσή του.

Τα επόμενα βήματα

Αύριο το βρετανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει αν επικυρώνει πρόταση για μη συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διαδικασία της αποχώρησης, ενώ άλλη μία ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη όπου οι βουλευτές θα κληθούν να δηλώσουν αν τάσσονται υπέρ ή κατά ενός αιτήματος προς την Ε.Ε. για παράταση του Brexit. Στο μεταξύ, απομένουν 17 ημέρες για τις 29 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ