Με νομική συμφωνία στο παραπέντε επιστρέφει στο Λονδίνο η Μέι

Με νομική συμφωνία στο παραπέντε επιστρέφει στο Λονδίνο η Μέι

Νομικές δεσμεύσεις από την πλευρά της Ε.Ε. ότι η ρύθμιση για τη μη λειτουργία συνόρων στην Ιρλανδία δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα δηλώνει ότι έλαβε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Οι νέες δεσμεύσεις, υποστηρίζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, διασφαλίζουν πως η ρύθμιση (γνωστή ως backstop) δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Οι κυβερνητικοί εταίροι του Δημοκρατικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας δηλώνουν πως θα μελετήσουν τις νέες ρυθμίσεις “λέξη προς λέξη” πριν αποφασίσουν αν θα τη στηρίξουν ή όχι στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ οι Εργατικοί υποστηρίζουν πως η νέα συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με τις υποσχέσεις που είχε δώσει για το Brexit η Τερέζα Μέι.

Η ίδια επιμένει πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μετά από μαραθώνιες επαφές στις Βρυξέλλες πρέπει να υποστηριχθούν από το Κοινοβούλιο. Ενδεικτική πάντως της στάσης της Ε.Ε. ήταν η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσ στους δημοσιογράφους πως δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία για τη Βρετανία στην περίπτωση που απορριφθεί σήμερα το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ