Σταθάκης: Στη διαπραγμάτευση έχουν εμπλακεί δύσκολα θέματα

Σταθάκης: Στη διαπραγμάτευση έχουν εμπλακεί δύσκολα θέματα
Ελπίζω οτι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε επίλυση του προβλήματος χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολογηση, στο πλαίσιο ομιλίας του, το πρωί σε ενεργειακό συνέδριο.

Ξεκινώντας την ομιλία του διαβεβαίωσε χαριτολογώντας - και κλείνοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την συζήτηση που επιχειρήθηκε να ανοίξει στη διάρκεια των τελευταίων ημερών - ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ και ότι τα συμβόλαια των ενεργειακών εταιρειών δεν θα χρειαστεί να μετατραπούν σε δραχμές. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, ωστόσο στη διαπραγμάτευση έχουν εμπλακεί δύσκολα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η κυβέρνηση, τόνισε, θέλει το πλαίσιο εγγυήσεων προς τους θεσμούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων και πρέπει να απαντάει σε τρία ερωτήματα: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συμφωνία για μετά το 2018 μαζί με το χρέος».

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση της συμφωνίας με τους εταίρους και έχουν επιτευχθεί οι βασικοί στόχοι που περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και άλλους τομείς.

Υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε το 70% του προγράμματος και με τη δεύτερη, που αφορά το υπόλοιπο 30%, ουσιαστικά το πρόγραμμα κλείνει. Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική τόνισε ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν πιο ανταγωνιστική αγορά, φθηνότερες τιμές, ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά, ενίσχυση της ενεργειακης διασυνοριακής συνεργασίας, ασφάλεια και διαφοροποιηση του εφοδιασμού και αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές.

Σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρή ως βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος και η μετάβαση θα γίνει χωρίς συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της με το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, αλλά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες -όπως τόνισε ο υπουργός- πήγαν πολύ καλά και συγκέντρωσαν ενδιαφέρον. Για «μοντέλο Φρανκεστάιν» στον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ έκανε λογο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικες προκλήσεις, έχει χάσει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης και αν δεν ληφθουν μέτρα θα ανακύψει πρόβλημα ρευστότητας. «Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ» είπε ενώ απέδωσε τα προβλήματα στο «αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός λαϊκίστικου προγράμματος».

Την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ενέργειας αναφορικά με το ευρώ εξέφρασε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ανάλογη επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέληξαν στην επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, που διέρχεται από την Ελλάδα, ως διαύλου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ έναντι άλλων εναλλακτικών αγωγών αλλά και στον υπό συζήτηση υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ μεσω Ελλάδας, ο οποίος -όπως είπε- είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ