Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα η κοινή θέση Ελλάδας -Κύπρου

Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα η κοινή θέση Ελλάδας -Κύπρου
Την κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου για λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα επανέλαβαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από σημερινή συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Ο κ. Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Καλωσορίζοντας τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην «άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» την οποία ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή της.

Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι με τη ρητορική των απαράδεκτων θέσεων που επιτυγχάνεται κοινά αποδεκτός συμβιβασμός, τόσο σε σχέση με θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής όσο και στα θέματα ασφάλειας. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, τονίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν οι δύο χώρες δεν ήταν τόσο ενωμένες, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις, αλλά αντιθέτως υπάρχει συμπαράσταση κυρίως από την πλευρά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει. Κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του Κυπριακού, υπερασπίζονται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρέπει να δεχθεί μια λύση που να αφήνει την Κύπρο να πορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Χαρακτήρισε παράλληλα αναχρονιστικά και απαράδεκτα τα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, λέγοντας ότι δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα. Μετά τις συνομιλίες τους ο Ν. Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ