Τσίπρας: Η επίσκεψη Ομπάμα αποτέλεσε πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας

Τσίπρας: Η επίσκεψη Ομπάμα αποτέλεσε πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας
Η επίσκεψη Ομπάμα δεν είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα. Αποτέλεσε πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση καίρια για την υπεράσπιση των αξιών, της Δημοκρατίας, των ελευθεριών και του ανθρωπισμού, σε μια συγκυρία που η άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη απειλεί ολόκληρη την ήπειρο.

Παράλληλα, σημείωσε, αποτέλεσε πολύ δυνατό πολιτικό μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν, όπως ήταν την προηγούμενη καταστροφική πενταετία.

Τον τελευταίο χρόνο, κι άλλοι μεγάλοι ηγέτες ήλθαν στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Πάπας Φραγκίσκος, συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ.

Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα, από την εικόνα της πλήρους απομόνωσης της Ελλάδας, όταν κανείς δεν ήθελε να ταυτιστεί με την Ελλάδα της κρίσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας έτσι έμμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που νωρίτερα τόνιζε ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τη χώρα με οίκτο.

Εχουν γίνει πολύ σημαντικές πολιτικές μετατοπίσεις που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Η οικονομική κρίση και η διαχείρισή της από την Ευρωπαϊκή ελίτ, με τα προγράμματα λιτότητας, αλλά και η προσφυγική κρίση, δημιουργούν σήμερα στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό που φάνταζαν απίθανες, τόνισε.

Υπάρχουν σαφείς πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι χθεσινές δηλώσεις Ρέντσι, οι προσπάθειες της Κομισιόν να ξεφύγουμε από την περιοριστική πολιτική που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, οι δηλώσεις Ολάντ και η κριτική που άσκησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι μηνύματα που αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για αλλαγές στη στάση πολλών στο θέμα της ελληνικής κρίσης. Μετά από μια πενταετία παρελκυστικών τακτικών, είναι σαφές ότι είναι πολλοί εκείνοι, συντριπτικά περισσότεροι, αυτοί που επιθυμούν να μπει επιτέλους ένα τέλος στο ελληνικό δράμα, σημείωσε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ και του Μάριο Ντράγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ