Το δίλημμα για το Κυπριακό

Το δίλημμα για το Κυπριακό
Ενώπιον διλήμματος για το επόμενο βήμα τους βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της Ελβετίας για το εδαφικό, καθώς καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσο θα αποδεχθούν μια διάσκεψη με όλα τα θέματα στο τραπέζι ή θα επιλέξουν το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.


Στο Μοντ Πελεράν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, λόγω της πάγιας τουρκικής θέσης να «κλείσει» το εδαφικό σε μια διάσκεψη (πενταμερή κατά την τουρκική πλευρά, πολυμερή κατά τη Λευκωσία και την Αθήνα), ώστε σε αυτή να γίνει ένα «πάρε δώσε» με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Γι' αυτό και από τους αριθμούς που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αποκλειόταν, παρόλο που δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιστροφή της Μόρφου.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη Μόρφου και έτσι ο Ακιντζί δεν μπόρεσε να προχωρήσει, αν και είχε αποδεχθεί ποσοστό εδάφους για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, μεταξύ 28,2% και 29,2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χθες, αν και διατήρησε τη θέση του για το ποσοστό εδάφους, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη Μόρφου θα μπορούν να επιστρέψουν 75.000 Ελληνοκύπριοι. Η αρχική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή 100.000 Ελληνοκυπρίων, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, μειώθηκε κατά 10.000 για να υπάρξει συμφωνία.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το αδιέξοδο δεν αφορά μόνο το εδαφικό, αλλά όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη για «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Έγκυρες πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας κρίνου ότι η αποτυχία του Μοντ Πελεράν δεν συνιστά «οριστικό ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, ελπίζουν ότι ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει για να σώσει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Στη Λευκωσία εντείνεται η ανησυχία μήπως η Άγκυρα αποφάσισε να υλοποιήσει τις απειλές της για de jure προσάρτηση των κατεχομένων. Επίσης, η Τουρκία απείλησε ότι θα τερματίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό, αν εγκριθεί αρνητικό ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε..

Τέλος, ουδείς από την κυπριακή πλευρά μπορούσε σήμερα να πει κατά πόσο θα γίνει η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, η οποία προγραμματιζόταν για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ