Η Κλίντον πήρε 135.000 περισσότερους ψήφους απο τον Τράμπ

Η Κλίντον πήρε 135.000 περισσότερους ψήφους απο τον Τράμπ
Ένα μεγάλο παράδοξο σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές που έβγαλε νικητή τον Τράμπ. Αυτό είναι ότι η Κλίντον με την έως τώρα καταμέτρηση έχει λάβει 135.000 περισσότερους ψήφους.

Ειδικότερα στο καταμετρημένο 97% του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48% με καταμετρημένους 59.029.252 ενώ η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει ακριβώς το ίδιο ποσοστό (48%) αλλά με περισσότερους ψήφους και συγκεκριμένα 59.164.747. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία των ΗΠΑ ο αριθμός των εκλεκτόρων στις αμερικανικές εκλογές βγάζει τον επόμενο Πρόεδρο.

Η Χίλαρι έχει 218 εκλέκτορες και ο Τραμπ 289. Και αυτο γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται μέσω των εκλεκτόρων όπου αριθμούν τους 538 και κατανέμονται στις αμερικανικές πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν έλεγχο της Γερουσίας και θα συνεχίσουν έτσι να ελέγχουν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κυρίως την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έμεινε στην ιστορία ως Obamacare. Τα πρώτα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ προμήνυαν μια μακρά νύχτα.

Ο Τραμπ κέρδισε νωρίς την Ιντιάνα και το Κεντάκι ενώ η Κλίντον το Βερμόντ, αποσπώντας 19 εκλέκτορες ο πρώτος και 3 η δεύτερη. Αμφίρροπη φάνηκε η μάχη στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, που όμως τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας «κλείδωσε» στους Ρεπουμπλικάνους. Πολιτεία- κλειδί ήταν και το Οχάιο που επίσης πέρασε στο «στρατόπεδο» του Τραμπ. Γι' αυτές τις δύο πολιτείες λεγόταν πως θα είναι ένδειξη για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, όπως και έγινε. Το ντέρμπι ωστόσο συνεχίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ