Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχτηκε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχτηκε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικράτησε στην Πενσιλβάνια, εξασφαλίζοντας τις 20 εκλεκτορικές ψήφους αυτής της Πολιτείας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η νίκη του Τραμπ στην κρίσιμη αυτή Πολιτεία του εξασφαλίζει συνολικά 279 εκλέκτορες. Χρειαζόταν270 ψήφους για να επικρατήσει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Η Δημοκρατική αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 218.

Ο Τραμπ προηγείθηκε της Κλίντον για 0,8%. Δηλαδή ο Τραμπ πήρε48.0% και η Κλίντον47.2%.

Δείτε τον πίνακα με τα τελικά αποτελέσματα

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ράιαν συνεχάρη τους Τραμπ και Πενς

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν συνομίλησε πριν από λίγο τηλεφωνικά με τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία Μάικ Πενς και είπε πως είχαν «πολύ καλές συζητήσεις», ενώ συνεχάρη τον Τραμπ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου NBC σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι δημογραφικές ομάδες που οδήγησαν τον Τραμπ στη νίκη

Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους.

Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ

Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών

Ο Τραμπ αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ