Παραιτήθηκε ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παραιτήθηκε ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής
Την παραίτησή του -για τρίτη φορά μέσα σε επτά μήνες- υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στη δήλωση παραίτησης, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, επικαλείται την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά «με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού» αλλά και «ζητήματα προστασίας των προσφύγων».

Η παραίτηση υπεβλήθη στις 26 Οκτωβρίου από τον κ. Παπαδόπουλο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Τη δεύτερη παραίτηση είχε υποβάλει στις 17 Ιουνίου στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ η πρώτη είχε κατατεθεί από τις 20 Μαρτίου 2016 και πάλι στον πρωθυπουργό.

Στην τελευταία δήλωση παραίτησης ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει τη διαφωνία του «ως προς την εμμονή στη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία εγείρει ζητήματα τόσο από απόψεως διεθνούς δικαίου προστασίας των προσφύγων όσο και από απόψεως συνεπειών στα νησιά, ιδίως του Βορείου Αιγαίου, με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού».

Ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι νομικός και στο παρελθόν υπήρξε μέλος της ομάδας δικηγόρων που επί πολλά χρόνια συμπαρίσταται σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως γράφει η εφημερίδα, το ιστορικό του αυτό αναφέρει ως πρόσθετο λόγο παραίτησης, καθώς επισημαίνει ότι στις 29 Νοεμβρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές της ομάδας εναντίον συγκεκριμένων αποφάσεων της διοίκησης, οι οποίες αφορούν τη συγκρότηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο προηγήθηκε η θορυβώδης παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Οδυσσέα Βουδούρη, με αιχμές για κακοδιοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ