Ευρωαραβική σύνοδος στην Αθήνα- Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Ευρωαραβική σύνοδος στην Αθήνα- Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη
Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης διεξάγεται σήμερα και αύριο 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα η Ευρωαραβική Σύνοδος «Εταίροι για την Ανάπτυξη», για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικού κόσμου με στόχο να αναπτυχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και δυναμική πλατφόρμα για την διεξαγωγή συζητήσεων για μια ευρωαραβική στρατηγική συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών ενώσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις εργασίεςτου πρώτου Ευρω-Αραβικού Συνεδρίου ("EU-Arab World Summit-Partners for Growth and Development"), στο Μέγαρο Μουσικής και κάλεσε όλους να θέσουν από κοινού τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνοαραβικής και ευρωαραβικής οικονομικής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σημείο καμπής, στο οποίο βρίσκεται η χώρα, σημειώνοντας ότι «αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της: του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας». Αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν τροχιοδρομηθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους και εν συνεχεία τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η χώρα στην ανάπτυξη, που, όμως, δεν θα έχει τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος, και υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ως γέφυρα και σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις «τεράστιες δυνατότητες» για επενδύσεις αμοιβαία επωφελών που προσφέρει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώπιον εκπροσώπων κυβερνήσεων και υψηλών αξιωματούχων αραβικών κρατών και της ΕΕ, μελών της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων Οργανισμών, 10 Επιμελητηρίων, 15 επενδυτικών funds, 40 εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον αραβικό κόσμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για να τεθούν από κοινού οι βάσεις για το νέο όραμα για της ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις:

«Θέλω να σας καλέσω να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά και να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνοαραβικής και ευρωαραβικής οικονομικής συνεργασίας».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και θα παραμείνει», για να υπογραμμίσει ότι «πλέον μπορεί να είναι και η γέφυρα της οικονομικής, εμπορικής συνεργασίας».

«Τα αποτελέσματα», είπε, «θα είναι αμοιβαία επωφελή και για την Ελλάδα και για τον αραβικό κόσμο και τις επιχειρήσεις σας, κυρίως, όμως, για το μεγάλο όραμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή».

Στροφή στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

«Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος και σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις, σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου: «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή μας στις αγορές και της οριστικής απεμπλοκής από δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια.

Έχοντας αναφερθεί στα απαραίτητα βήματα για την εξασφάλιση και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, από την άλλη πλευρά, η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η οποία υποχώρησε δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.

Επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή της οικονομίας, χωρίς τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος. Γι' αυτό, όπως είπε, χρειάζονται τομές και στροφή (ακόμα και στη δημόσια συζητήση) στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας: «Έχω δηλώσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Χρειάζονται τομές, αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις που θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος.

Επισήμανε, ακόμη, τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, με τη γεωγραφική της θέση, σημειώνοντας: «είμαστε βασικός ενεργειακός παίκτης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με πολλά έργα σε εξέλιξη».

Τι θα ακολουθήσει

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το νέο πρότυπο της ευρωαραβικής συνεργασίας, η δημιουργία μιας νέας οικονομίας στην Ελλάδα, ο οικονομικός μετασχηματισμός του αραβικού κόσμου, η οικοδόμηση μιας νέας προοπτικής στον τομέα της ενέργειες και οι προοπτικές για την Ελλάδα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής αναπτυξης Μάρκος Μπόλαρης , ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντούρα, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, η προέδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο προέδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πέτρος Δούκας, Γ. Μανιάτης και άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ