Τσίπρας: Σχέδιο του Σόιμπλε ήταν η επιστροφή στην Δραχμή

Τσίπρας: Σχέδιο του Σόιμπλε ήταν η επιστροφή στην Δραχμή
Σφοδρή επίθεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σοίμπλε εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο France 24 «Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί με αφορμή το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο απέτυχε «κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άγγελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο». «Θα ήθελα να πω με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μία μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Τόσο εγώ, όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, «ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια», τονίζοντας ότι «σήμερα ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη.

Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα». «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κυρίως οι ηγέτες των 27, χωρίς να χρονοτριβούν. Δεν είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βρετανικός λαός έκανε μία επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή, όμως, έχει και συνέπειες», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή εγγυήσεων, μέχρι τώρα, συγκεκριμένα από τη Γερμανία, για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συνήθως, τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας, και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή». Τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται εν μέσω των παράλληλων κρίσεων, χρέους και μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μία προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».

Στην ερώτηση «πώς απαντά σε εκείνους που εκτιμούν ότι «έχετε προδώσει τα ιδανικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», ενώ και η δημοτικότητά σας έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις», μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Για μας η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μάς οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους». «Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές είναι «μία δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μία απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός «συνεχίζουν να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε ότι «οι χώρες που δεν δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς, θα έχουμε μία ΕΕ α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δεν θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στη de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ