Δεν συμφώνησαν Ομπάμα και Πούτιν για τη Συρία

Δεν συμφώνησαν Ομπάμα και Πούτιν για τη Συρία
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Κίνα, αλλά οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη Συρία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις σήμερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι επίσης δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία λόγω των αποκλίσεων που επιμένουν, δήλωσε αμερικανός διπλωμάτης. Ο Ομπάμα και ο Πούτιν συνομίλησαν περίπου 90 λεπτά σε μια εποικοδομητική συνάντηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, τη μείωση της βίας και τη συνεργασία στην καταπολέμηση τζιχαντιστικών οργανώσεων, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Χθες, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «υπαναχώρησε» σε ορισμένα σημεία στις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας αδύνατη επί του παρόντος μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, που πραγματοποιούν χωριστά επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, διαφωνούν κυρίως για την τύχη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού συνεχίζει να θέτει στόχο των επιχειρήσεών του τη συριακή αντιπολίτευση έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, άλλο μήλο της έριδος με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε μετά τη συνάντηση μεταξύ των Ομπάμα και Πούτιν, η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ