Ολάντ: Δεν δέχομαι καμία προκαταρκτική συζήτηση για το Brexit

Ολάντ: Δεν δέχομαι καμία προκαταρκτική συζήτηση για το Brexit
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν τη συνάντησή του στο Παρίσι με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, τόνισε ότι δεν αποδέχεται καμία προκαταρκτική συζήτηση για το Brexit, πριν το Ηνωμένο Βασίλειο κινήσει τις διαδικασίες του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ξεκαθάρισε ότι, εάν η Μ. Βρετανία δεν δεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ζήτημα - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί παρά στα τέλη του του 2016, μολονότι πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την αποχώρησή του από την Ε.Ε..

Από την ενεργοποίηση του άρθρου 50, Βρυξέλλες και Λονδίνο θα έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου. Εάν στο τέλος της διετίας υπάρξει έστω και μία χώρα της Ε.Ε. η οποία να μην δεχτεί παράταση των συνομιλιών, τότε αυτοδίκαια η Μ. Βρετανία χάνει την ιδιότητα του μέλους και μετατρέπεται σε «τρίτη χώρα», εκτός Ε.Ε., ακόμη και εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία «βελούδινης» αποχώρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ