Τσακαλώτος σε ΝΔ: Δεν θα πέσει η κυβέρνηση, βρείτε άλλο αφήγημα

Τσακαλώτος σε ΝΔ: Δεν θα πέσει η κυβέρνηση, βρείτε άλλο αφήγημα
Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «βρει κάποιο αφήγημα», αφού τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε, ότι θα πέσει η κυβέρνηση, δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν θα εκταμιευθεί η δόση, έχουν διαψευστεί, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες, και με τις οποίες αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Για τις τροπολογίες ανέφερε πως «Σήμερα ολοκληρώνουμε το δεύτερο μέρος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η διευθέτηση του θέματος του χρέους». Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι στις τροπολογίες θα υπάρχουν σκληρότερα μέτρα και τόνισε ότι πρόκειται, κυρίως, για διευκρινιστικές αλλαγές. «Κανείς που ψήφισε υπέρ του πολυνομοσχεδίου, δεν θα έχει λόγο να μην ψηφίσει και τώρα τις τροπολογίες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο επεσήμανε ότι με τις τροπολογίες δεν γίνεται σκληρότερος, απλά διευκρινίζονται ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οποία οφείλεται σε ανωτέρα βία, ή φυσικές καταστροφές και η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, αυξάνεται για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Για τα ειδικά μισθολόγια, δεν θα ισχύσει το πάγωμα των ωριμάνσεων για τη διετία 2017-2018, προκειμένου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, φέτος, να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα ισοδύναμα μέτρα, που μπορεί να προέλθουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία περιλαμβάνονται στην τροπολογία, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου, αυτή η δαπάνη δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ