Τσίπρας: Το ΝΑΤΟ πρέπει να συμβάλει στο προσφυγικό

Τσίπρας: Το ΝΑΤΟ πρέπει να συμβάλει στο προσφυγικό
Με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση και τονίσαμε τον κεντρικό ρόλο που έχει η ασφάλεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός συμφωνήσαμε ότι η κρίση απαιτεί τη συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ και την υποβοήθηση της Τουρκίας στην αντιμετώπιση των διακινητών, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια και έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για την αποτελεσματικότητα της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κυρίως σε ότι αφορά την ανάπτυξη της δύναμης στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου. Αναφέρθηκε σε μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας.

Οι θέσεις αυτές, τόνισε, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί ενέργειες που παραβαίνουν ή αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προσδιορίζονται σαφώς από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες η συμφωνία να γίνει ποιο αποδοτική. Η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τον ΓΓ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Μας προβληματίζει η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα μέρα την ημέρα γίνεται από μέρους του προβλήματος μέρος της λύσης. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την οικονομική κρίση και μπορούμε να συμβάλουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία σχετικά με την προσφυγική κρίση. Με τη συμβολή του ΝΑΤΟ υπήρξε μια σημαντική μείωση των ροών προς την Ελλάδα.

Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε και για τα θέματα της Ρωσίας και τις προκλήσεις προς την Ουκρανία, δήλωσε, προσθέτοντας πώς αυξήσαμε την συλλογική μας ασφάλεια για αμυντικούς λόγους.

Εκτιμώ τη δέσμευση της Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ