Ολάντ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ μια ευτυχή έκβαση

Ολάντ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ μια ευτυχή έκβαση
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να "εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση" των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής.

"Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, "παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία", δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί την πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος", τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και "τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει" από τις συνομιλίες αυτές.

Θέλοντας να είναι "πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής", ο Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο "ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς", οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, "αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών".

Ο Ολάντ επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί η εκεχειρία στη Συρία και να επιτευχθεί "μια πολιτική μετάβαση" στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μιλώντας για τη Λιβύη, ο Ολάντ τόνισε ότι είναι "μια άλλη κατάσταση που μας ανησυχεί" και επισήμανε "έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο" αν "το χάος συνεχιστεί και υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών" που θα περνούν από "τη Μάλτα, την Ιταλία και αύριο, για άλλη μια φορά, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ