Οι δηλώσεις ηγετών προσερχομένων στη Σύνοδο Κορυφής

Οι δηλώσεις ηγετών προσερχομένων στη Σύνοδο Κορυφής
Απέναντι σε αυτό που αποκαλούμε προσφυγικό η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, δήλωσε ο Φρ. Ολαντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ολάντ: Θα πρέπει να υπάρξει και βοήθεια προς την Ελλάδα

Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία που σημαίνει ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη στη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά και συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, συμπλήρωσε.

Όπως είπε πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στο Αιγαίο. Υπάρχουν ήδη τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και βοήθεια προς την Ελλάδα που αποτελεί το ευρωπαϊκό σύνορο.

Θα πρέπει η Τουρκία να διασφαλίσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ολες οι χώρες της ΕΕ και η Γαλλία έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την απορρόφηση προσφύγων, συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και πρέπει να βοηθήσουμε. Για να περιοριστούν οι ροές θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.

«Αλληλεγγύη με Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία και ασφάλεια των συνόρων, είναι το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι αποδεχόμαστε όλους τους όρους της Τουρκίας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα στο ότι η χώρα πρέπει να σέβεται τον τύπο, κατέληξε.

Μέρκελ: Μία από τις πιο σημαντικές η σημερινή Σύνοδος Κορυφής

«Ως μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ τη σημερινή συνάντηση των «28» της Ε.Ε. «Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» πρόσθεσε.

«Ένα μεγάλο μέρος της Συνόδου Κορυφής θα αφιερωθεί στην Τουρκία. Η ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο θέμα της μετανάστευσης. Το να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση είναι εφικτό μόνο σε συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. Θα πάρει μερικές ώρες».

Κάμερον: Πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Πρέπει να εξασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό και στέλνουμε πλοία στο Αιγαίο, δήλωσε ο Ντ. Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Βρετανία δεν θα ακολουθήσει κανένα σχέδιο για το άσυλο», ξεκαθάρισε επικαλούμενος την ειδική συμφωνία που έχει η χώρα του με την ΕΕ.

Νταβούτογλου:"Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη"


Την αλληλεγγύη "βλέπει" ως μόνη διέξοδο για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη", είπε χαρακτηριστικά κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.

Βέλγος πρωθυπουργός: Κλείστε τα σύνορα για να σωθεί η Σένγκεν

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη να σωθεί η Σένγκεν, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Υπάρχει μόνο μία πιθανή λύση (για να σωθεί η Σένγκεν) και αυτή είναι να κλείσουν τελείως τα (εξωτερικά) σύνορα της Σένγκεν στην παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση», δήλωσε.

Το Βέλγιο είχε ζητήσει να αναστείλει την συμφωνία των ανοικτών συνόρων καθώς η Γαλλία διέλυσε το προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» είπε ο Μισέλ, συμπεριλαμβανομένης της «καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης (στην Ευρώπη)».

Ο Μισέλ επίσης τόνισε την ανάγκη ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να οργανώσει hotspots στα σύνορα με την Τουρκία. «Όλοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη για να γίνουν λειτουργικά τα hotspot και η Ελλάδα πρεπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της» είπε και συνέχισε: «Αυτό είναι που θα τονίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ