Μητσοτάκης στους δημάρχους: Στους ΟΤΑ ο φόρος ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στους δημάρχους: Στους ΟΤΑ ο φόρος ακίνητης περιουσίας
Τους έξι άξονες της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).


Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόταση της ΝΔ, η δημοσιονομική αποκέντρωση να βασίζεται στον καθορισμό και την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των πιο αδύναμων Ο.Τ.Α.

Όπως αναφέρει επίσης η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, οι άξονες στηρίζονται σε μια νέα αρχιτεκτονική αποκέντρωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, «όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή, με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος κρατά το στρατηγικό, επιτελικό ρόλο».

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνουν επίσης την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, κυρίως μέσω της παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τους Δήμους, αλλά και την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και στη σύνδεση των αμοιβών των στελεχών της Αυτοδιοίκησης με την επίτευξη στόχων και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για τη χώρα και μια πολύ κακή χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρέθηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, καθώς και σε συνθήκες θεσμικής τελμάτωσης.

Δυστυχώς, τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι πολλά και εντεινόμενα.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, η Νέα Δημοκρατία αντιπροτείνει ένα σχέδιο με έξι άξονες θεσμικών παρεμβάσεων, που θα ενισχύσουν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και θα καταστήσουν την Αυτοδιοίκηση, ειδικά την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, έναν φορέα ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Προσβλέπουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά και εμείς ως Νέα Δημοκρατία να συνεισφέρουμε μέσα από αυτήν τη γόνιμη συνεργασία στην ουσιαστική θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ