Μέρκελ: «Όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Μέρκελ: «Όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Αντίθετη στο κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, αλλά και σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Stuttgarter Zeitung.

Στο ερώτημα της εφημερίδας αν η Ελλάδα θα έπρεπε να αποκλειστεί από την ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση που, παρά την καλή θέληση της Αθήνας, δεν διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Αγκελα Μέρκελ είναι σαφής: «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις της. Ποτέ όμως δεν είπε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Η ανέγερση φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, δεν θα συνιστούσε μόνο αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματα μας».

Παράλληλα η καγκελάριος χαρακτήρισε «σοβαρή οπισθοδρόμηση» μια ενδεχόμενη συρρίκνωση της Σένγκεν υπενθυμίζοντας ότι καμιά χώρα δεν επωφελήθηκε τόσο από την ζώνη αυτή όσο η Γερμανία.

Αναφερόμενη στις προσδοκίες από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη με επίκεντρο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε: «Αναμένω έναν ενδιάμεσο απολογισμό για το σημείο, στο οποίο βρισκόμαστε ως προς την εφαρμογή μέτρων για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την μέχρι τώρα συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων μας».

Στήριξη των θέσεων Μέρκελ από το SPD

Τις πάγιες θέσεις της καγκελαρίου στην προσφυγική πολιτική στηρίζουν οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτική Ομάδας Τόμας Όπερμαν δήλωσε στο πρωινό μαγκαζίνο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ότι είναι απολύτως λογική η πολιτική της καγκελαρίου, που τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και της ποσόστωσης προσφύγων στις χώρες-μέλη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Τόμας Όπερμαν δήλωσε: «Θα αποτελούσε αποτυχία αν εγκαταλείπαμε την Ελλάδα στην τύχη της φτιάχνοντας φράχτες αλλού. Όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να επωμισθούν την συνολική ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού».

Με αυτή τη συνέντευξη η καγκελάριος απαντά ουσιαστικά στο αίτημα της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, και Πολωνία), οι οποίες ζήτησαν χθες, σε συνάντησή τους στην Πράγα, από τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο β΄ σε περίπτωση που Αθήνα και Άγκυρα δεν περιορίσουν τις ροές των προσφύγων, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων τους.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ