Παππάς: Εντός ολίγων ημερών η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Παππάς: Εντός ολίγων ημερών η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες
Για «αποκατάσταση της ομαλότητας» και «τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στην ψήφιση της τροπολογίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ Παππάς τονίζει ότι «η κυβέρνηση εντός ολίγων ημερών θα δημοσιεύσει την προκήρυξη για τον διαγωνισμό» και ότι «δεν θα αφαιρεθούν άδειες γιατί δεν υπάρχουν άδειες» . «Ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλαπλούς γύρους. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αρχικά ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια, μετά ο διαγωνισμός για τη δεύτερη, μετά για την τρίτη και, τέλος για την τέταρτη» εξηγεί.

Συμπληρώνει ότι τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Παράλληλα, αναφέρει ότι η Digea θα μπορεί να μεταδίδει το σήμα μόνο όσων καναλιών έχουν άδεια, ενώ αν κάποιος θέλει να εκπέμψει από την Κύπρο δορυφορικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αναφερόμενος στον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που θα χορηγηθούν, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «ο περιορισμένος αριθμός των αδειών είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει ότι και ο διαγωνισμός θα γίνει και η ποιότητα θα μπορεί να εξασφαλιστεί και τα σχήματα θα είναι βιώσιμα».

«Τα μη βιώσιμα σχήματα δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, όπως είχαν τα κανάλια το προηγούμενο διάστημα» λέει χαρακτηριστικά. Για το ενδεχόμενο να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Παππάς παρατηρεί πως «αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε ρητά και αποκλειστικά η αρμοδιότητα αδειοδότησης να ανήκει στο ΕΣΡ, δεν θα είχε παρά να την αναφέρει στο ίδιο εδάφιο που αναφέρει τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις, στο Άρθρο 15 του Συντάγματος».

Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει ονόματα όταν μιλάει για διαπλοκή ο κ. Παππάς λέει μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει νόημα να φεύγει ο ένας καναλάρχης ο οποίος "δεν κατέθετε πόθεν έσχες", και να έρθει ένας άλλος που κάνει το ίδιο (...) Το θέμα είναι να πάψουν τα φαινόμενα». Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι ενώ αρχικά οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ είχαν δεσμευθεί ότι θα έβρισκαν λύση στο ζήτημα του ΕΣΡ και είχαν αρχίσει να συζητούνται ονόματα, «σήμερα ο μόνος καημός της ΝΔ είναι να μη γίνει διαγωνισμός».

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ