Ο Παππάς συνάντησε μεγαλοεπενδυτές στο Λονδίνο

Ο Παππάς συνάντησε μεγαλοεπενδυτές στο Λονδίνο
Στο περιθώριο της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επενδυτικά σχήματα κατά τις οποίες εξέθεσε τα δεδομένα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις συνθήκες που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ν. Παππάς συνάντησε εκπροσώπους της BlackRock, του Credit Suisse Group, της Wellington Management Company, και της OceanWood Capital και τους ενημέρωσε για τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία:

• Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις αναταράξεις του 2015 με το ΑΕΠ να κλείνει το 2015 με ύφεση σημαντικά μικρότερη (-0,7%) από αυτή που υπολογιζόταν

• Την υπερκάλυψη του στόχου των δημοσίων εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ περίπου και αντίστοιχα του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το στόχο του 0,25% του ΑΕΠ

• Τη μείωση της ανεργίας από το 26% στο 24,4% με τη δημιουργία 87.000 θέσεων εργασίας

• Την μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,3%, την αύξηση της αξίας των εξαγωγών (χωρίς πετρελαϊκά προϊόντα) κατά 16,6 δισ. Ευρώ, στο ανώτατο επίπεδο από της είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ με την οποία το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται δραστικά στο 0,47% του ΑΕΠ το 2015 (2,12% το 2014, 12,37% το 2009)

Επιπλέον, ο Υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε σχετικά με το δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα με:

• Με την αύξηση του ΠΔΕ κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ και το άλμα της χώρας μας από την 6η στην 1η θέση ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων, με απορρόφηση του 97% των διαθέσιμων πόρων του 207-2013 και 5 δισ. ευρώ μόνο τους τελευταίους 4 μήνες. Επιπλέον, είναι έτοιμο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2014-2020 και η ροή πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, το πρώτο κράτος-μέλος που το επιτυγχάνει.

• Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor's και τη δρομολόγηση της επιστροφής σε κανονικό δανεισμό από την ΕΚΤ.

• Την ανάσχεση του αποπληθωρισμού μετά από 34 μήνες και την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης.

• Την άνοδο του δείκτη PMI στον μεταποιητικό τομέα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, δηλ. την είσοδο του τομέα σε φάση επέκτασης.

• Τη διευκόλυνση ΣΔΙΤ, νέα σχήματα χρηματοδότησης που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 1,25 δισ. ευρώ, και το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή και θα ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα, τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, θα δημιουργεί ελκυστικό πλαίσιο για ξένες άμεσες επενδύσεις, σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 7 έτη, και θα παρέχει επενδυτικά κίνητρα.

• Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους

• Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και διαχείρισης ενέργειας

• Την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών με ενίσχυση του ανταγωνισμού

Σχετικά με την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Μεσογείου και Βαλκανίων, αναφέρθηκαν η υλοποίηση του αγωγού TAP, της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης στα Βαλκάνια, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ ως κλειδί για την είσοδο κεφαλαίων και ανάπτυξη υποδομών, η τριμερείς ενεργειακές συνεργασίες με Κύπρο-Ισραήλ και με Κύπρο-Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, η μεταφορά και παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και τα σχέδια για ενίσχυση της εγκατάστασης στη Ρεβυθούσσα και για μια πλωτή εγκατάσταση στη Β. Ελλάδα.

Επιπλέον, παρασχέθηκε ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση δεδομένων για την καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής, για τις ταχείες διερευνήσεις των λιστών καταθετών του εξωτερικού, για τη σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημάνθηκε η επιτυχία με ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί και η άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, που σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του για την χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εξηγήθηκαν οι αιτίες που δημιούργησαν την αναγκαιότητα παρέμβασης, όπως η υψηλή ανεργία και η κακοδιαχείριση του παρελθόντος, και αναλύθηκαν οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις: ενιαίο ταμείο, κοινοί κανόνες υπολογισμού εισφορών και παροχών, η παροχή Εθνικής Σύνταξης, ενώ έγινε σαφής η αναγκαιότητα αποφυγής νέας περικοπής των συντάξεων.

Τέλος, εκτέθηκαν τα δεδομένα σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό ως κρίσιμου ορόσημου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ευρύτερη σταθερότητα.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος, η ανάκαμψη της οικονομίας σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας με ευρεία στήριξη του προγράμματος προσαρμογής και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μακράς πνοής που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ