Αντιπαράθεση στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντιπαράθεση στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η υπουργική τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα και τη Νέα Δημοκρατία να έχει καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Τρία κόμματα: Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ζητούν να επιστρέψει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η αρμοδιότητα για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, με την ΝΔ μάλιστα να καταθέτει σχετική τροπολογία.

«Αυτό ορίζει το Σύνταγμα», αναφέρει σε όλους τους τόνους η ΝΔ, οι εκπρόσωποι της οποίας δεσμεύθηκαν ότι αν η πλειοψηφία στηρίξει την τροπολογία της, που είναι «σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος», η αξιωματική αντιπολίτευση θα συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Νωρίτερα, η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της υπουργικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, που παραπέμπει σε διάταξη νόμου τον αριθμό των αδειών που θα δημοπρατηθούν.

Την ένταση στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ, που την χαρακτήρισε προσχηματική, ωστόσο η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Για κυβερνητική τροπολογία «κλαυσίγελο» μίλησε ο Μάκης Βορίδης, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Όπως είπε, «ακυρώνεται το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που ορίζει ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Η συζήτηση στην Βουλή διεξάγεται σε πολύ υψηλούς τόνους, με βαριές εκφράσεις και αρκετά «γαλλικά».

«Υπουργό της Βόρειας Κορέας» αποκάλεσε τον Νίκο Παππά ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγορώντας την ότι «μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χουντικό», φουντώνοντας την αντιπαράθεση.

Ο Υπουργός Επικρατείας ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να ανακαλέσει, ενώ απάντησε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» και ότι «η Κυβέρνηση έχει τη βούληση, την αποφασιστικότητα και τα εργαλεία για να γίνει αυτό».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής. Μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα, ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «έδιναν νερό και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ