Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τις «λεπτομέρειες» θα είναι σκληρή

Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τις «λεπτομέρειες» θα είναι σκληρή
Για αποδοχή της "αρχιτεκτονικής" της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τους δανειστές έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση για τις "λεπτομέρειες" θα είναι σκληρή.

«Από τις επαφές που είχαμε και πριν ξέρουμε ότι έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης. Έχουν δεχθεί ότι θα έχουμε μια εθνική σύνταξη σαν βάση του χτισίματος των νέων συντάξεων. Ότι αυτή η σύνταξη θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των ηλικιωμένων», ανέφερε την Κυριακή (10/01) στην πρωινή εκπομπή του Mega από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται.

Και πρόσθεσε: «Aπό εδώ και πέρα έχουμε το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα κουβεντιάσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση αλλά υπάρχει μια αποδοχή της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης».

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές είπε ότι για τα "μπλοκάκια" δεν έγινε κάποια διόρθωση, αλλά εξηγήθηκαν όσα είχαν προβλεφθεί. «Είχαμε προβλέψει ότι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες συνήθως, ακριβώς επειδή τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, στην ουσία έχουν εξαρτημένοι εργασία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι μισθωτοί. Να έχουν επομένως κι αυτοί τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το σύνολο των εισφορών τους αλλά να καταβάλουν το 6,5% και το 13,5% να το καταβάλουν οι εργοδότες τους», δήλωσε.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την επόμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε, θα υπάρξει συνάντηση ομάδας εργασίας προκειμένου να εξεταστεί το θέμα των εισφορών, χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας του νόμου που είναι απόλυτη ισονομία.

«Στην πραγματικότητα δεν αυξάνουμε τις εισφορές. Οι εισφορές μένουν εκεί που ήταν. Απλώς λέμε ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα», υποστήριξε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να αποφευχθούν «ενδεχόμενες ακραίες συνέπειες» έχει δεχθεί συζητηθούν κάποια πράγματα. Διευκρίνισε, τέλος, ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα εισαχθεί ούτε διαδικασία κατεπείγοντος ούτε θα είναι σε ένα άρθρο.

ΠΗΓΗ: megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ