Οι φάκελοι του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Οι φάκελοι του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να κλειδώσει το όνομα του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο οποίος θα αναλάβει να στήσει εξ’ αρχής την νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ η οποία θα αλλάξει όνομα αλλά και μορφή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα του 40χρονου Γιώργου Πιτσιλή, δικηγόρου εξειδικευμένου σε φορολογικά θέματα.

Με το που θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της ΓΓΔΕ (οι προκάτοχοί του… άντεξαν για λίγο περισσότερο από έναν χρόνο) ο νέος γενικός γραμματέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «βουνό» υποχρεώσεων καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί:

1. Τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις της εφορίας

2. Την προσπάθεια σύνταξης του νέου περιουσιολογίου

3. Τον συντονισμό του φορολογικού μηχανισμού ώστε οι δηλώσεις να υποβληθούν το 2016 νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

4. Την «καυτή πατάτα» με τους χιλιάδες φακέλους εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

5. Την αναδιοργάνωση της ΓΓΔΕ η οποία θα πρέπει ουσιαστικά να μετατραπεί σε… εφορία ΑΕ

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του αυτόνομου φορέα εσόδων θα είναι ταχύτατες. Μετά την απορρόφηση του ΣΔΟΕ (ήδη έχει παραιτηθεί ο ειδικός γραμματέας) θα πρέπει να έρθει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση πλέον του νέου αυτόνομου φορέα εσόδων. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει και το μνημόνιο, θα προσδιορίζει:

· Τη νομική μορφή, του νέου φορέα·
· Τις εξουσίες διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου·
· Τη σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς·
· Την ευελιξία όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση·
· Την αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων
Στις αρχές του 2016, θα πρέπει να έχει οριστεί το νέο διοικητικού συμβούλιο έτσι ώστε ο νέος φορέας να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα του 2016.

Το βιογραφικό του κ. Πιτσιλή

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε το 1975. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I) (Υπότροφος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλος).

Πριν από την ίδρυση του Δικηγορικού Γραφείου ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ – ΠΙΤΣΙΛΗΣ – ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ (2011), υπήρξε συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες (1999-2010).

Από το 2010 είναι Φορολογικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.Ειδικεύεται σε όλο το φάσμα του Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού. Παρέχει συμβουλές φορολογικού σχεδιασμού και υποστηρίζει τους πελάτες του Γραφείου στην εξωδικαστική και δικαστική επίλυση των φορολογικών τους διαφορών. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών (2008-), ενώ συμμετέχει στις επιστημονικές ομάδες διαφόρων νομικών περιοδικών. Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ