Die Welt: Σκληρές συγκρούσεις για κυβέρνηση Τσίπρα

Die Welt: Σκληρές συγκρούσεις για κυβέρνηση Τσίπρα
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των συνόρων που μπορεί να παρακάμψουν την Ελλάδα, αλλά και η πορεία της ελληνικής κυβέρνησης στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων απασχολούν μερίδα του γερμανικού τύπου.

Με αφορμή την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη ελληνική βουλή η εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι πραγματικά σκληρές συγκρούσεις δεν έχουν έρθει ακόμη.Την επόμενη χρονιά ο Τσίπρας θα πρέπει να δρομολογήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Προβλέπονται προ πάντων μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τις οποίες οι δανειστές θεωρούν απαραίτητες προκειμένου να μπορέσει η χώρα μια μέρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη ιδιωτών χρηματοδοτών και να αυτοχρηματοδοτηθεί στην αγορά. Όμως ο Τσίπρας είναι επιφυλακτικός» παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου και σχολιάζει τις κινητοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα. «Στις αρχές Δεκεμβρίου τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Ένα μήνα νωρίτερα υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις. Πρόκειται για βαριά μηνύματα προς την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία ήταν προφανές ότι ο Τσίπρας είχε αρχίσει να γίνεται νευρικός. Ο πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της αποχώρησης του ΔΝΤ από τον κύκλο των χρηματοδοτών. Μια ιδέα που απορρίφθηκε με αποφασιστικότητα από τους εταίρους» Τέλος, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζει να υφίσταται, επικαλούμενος πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής τους Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ “Τελικά αυτή η πιθανότητα υπάρχει πάντα εάν οι υποχρεώσεις που έχουν τα μέλη της νομισματικής ένωσης δεν γίνονται σεβαστές“».

Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή χωρίς ελληνική συγκατάθεση;

Άρθρο σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ όσον αφορά την προσφυγική κρίση δημοσιεύει σήμερα η Tageszeitung. «Η Κομισιόν θέλει να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή η οποία θα περιπολεί στο Αιγαίο – εν ανάγκη και χωρίς τη συγκατάθεση της Αθήνας. Προφανώς ο Γιούνκερ και η Μέρκελ χάνουν την υπομονή τους με τη χώρα που βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.

Την ώρα που η Τουρκία επιβραβεύεται με διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ και βοήθεια δισεκατομμυρίων, η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει την κυριαρχία των θαλάσσιων συνόρων της. Ο Γιούνκερ πιέζεται από τους Ανατολικοευρωπαίους και η Μέρκελ από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων. Ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν».

Συνέδριο CDU

Ολοκληρώθηκε χθες το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η ομιλία του προέδρου του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Handelsblatt γράφει: «Το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα γίνει να έρχονται λιγότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αρκεί να γίνει ο περιορισμός και μάλιστα σύντομα. Κατά τα άλλα η έντονη συζήτηση θα ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. Η Μέρκελ πρέπει να έλαβε το προειδοποιητικό μήνυμα. Όχι μόνο ο επικεφαλής του CSU αλλά και τα μέλη της παράταξής της απαιτούν να συμβεί επιτέλους κάτι. Πάντως τις διαφωνίες τους δεν τις διευθέτησαν στη σκηνή του συνεδρίου αλλά κεκλεισμένων των θυρών».

Τον τύπο απασχολεί και η σύλληψη του γερμανού σαλαφιστή Σβεν Λάου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. «Η σύλληψη δεν βασίζεται σε νέα δεδομένα, αλλά σε νέα ερμηνεία ήδη γνωστών δεδομένων. Αυτό δείχνει ότι οι διωκτικές αρχές αυξάνουν την πίεση στον χώρο των σαλαφιστών και δικαιολογημένα, αφού τα όρια είναι ρευστά με τους 400 που οι αρχές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια» σχολιάζει η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle