Θρίαμβος Λεπέν στις κάλπες μετά το μακελειό στο Παρίσι

Θρίαμβος Λεπέν στις κάλπες μετά το μακελειό στο Παρίσι
Ως «αποτέλεσμα φωτιά» χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Liberation Λοράν Ζοφρέν την μεγάλη, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματός της, νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία.

Ένα αποτέλεσμα που προκαλεί σεισμό στην Ευρώπη, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός γαλλικών συνόρων, τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ξενοφοβία στο ζενίθ και την προσφυγική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.

Οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ που ήλπιζαν ότι η αύξηση της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου τις τελευταίες εβδομάδες θα αποτυπωνόταν στην κάλπη απογοητεύτηκαν καθώς το PS ήρθε τρίτο και καταιδρωμένο ενώ η ολική επαναφορά του Σαρκοζί στην ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς δεν κατάφερε να ανακόψει το ρεύμα προς την άκρα δεξιά που εί 40 χρόνια υπό την ηγεσία του Ζαν Μαρί Λεπέν αντιμετωπιζόταν ως ένα κίνημα... ακραίων που είχαν σκοπό να πανικοβάλουν την Γαλλική Δημοκρατία.

Υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν όπως όπως σχολιάζει ο Ζερόμ Φενολιό της Le Monde όλα άλλαξαν. Η φιλοδοξία της να κατακτήσει την εξουσία εκφράστηκε μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με στόχο να κατακτήσει την εξουσία και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με σύνθημα την ασφάλεια, την εργασία για τους Γάλλους και μόνον, την ανώδυνη έξοδο από το ευρώ και το εθνικό συμφέρον.

Η Λεπέν τα κατάφερε και ο θρίαμβός της σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές ανοίγει την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις στην δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης.

Με μια ατζέντα που έχει ισχυρά αντιευρωπαϊκά στοιχεία, που καλλιεργεί τον γαλλικό εθνικισμό και την ισλαμοφοβία στην χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην ΕΕ, το FN της Λεπέν άγγιξε το 28%, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Νικολά Σαρκοζί καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 26,86,2% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ μόλις 23,33%.