Μουζάλας: Κανένα θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Μουζάλας: Κανένα θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν «χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών κρατών, οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Παρά ταύτα «αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σαν να είναι απόψεις της Ευρώπης» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής.

Μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι το θέμα δεν ετέθη καν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει πως «ετέθησαν ζητήματα πολύ σοβαρά όπως της φύλαξης και μείωσης των ροών, σε σχέση και με την τρομοκρατία, σε αυτόν τον φόβο που δικαίως μάς έχει πιάσει μετά το χτύπημα στο Παρίσι».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι απομονωτικές και εθνικές "λύσεις" όπως το να χτίζουμε τείχη δεν βοηθάνε. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», ενώ επισήμανε ότι δεν ακούστηκαν δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Γιαν 'Ασελμπορν, του κ. Αβραμόπουλου και άλλων.

Σε ό,τι αφορά τη Frontex, ο υπουργός είπε ότι έχουμε ζητήσει 1.600 άτομα, ενώ έγινε πρόταση να έρθουν στα Σκόπια να κάνουν δακτυλοσκόπηση σε «όσους δεν έχουμε προλάβει να δακτυλοσκοπήσουμε».

Όπως είπε το κυβερνητικό στέλεχος, στο κείμενο της Frontex αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και μπήκαν στη θέση τους».

Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για αδικία απέναντι στη χώρα μας, αναφερόμενος στην κριτική για τους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι πέρασαν από τη Λέρο.

«Από τους 8 τρομοκράτες, απεδείχθη ότι οι δυο περάσαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από τη Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε» και συνέχισε:

«Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και εμείς δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής επανέλαβε ότι θα δοθεί λύση.

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ' ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσει».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη "θα έχει καθαρίσει". Όσον αφορά τους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, τόνισε ότι «όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους».

«Έχουμε συνεννοηθεί με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα» ανέφερε το μέλος της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα «γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ