Δρίτσας:«Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι εκρηκτικές»

Δρίτσας:«Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι εκρηκτικές»
Την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για αντιμετώπιση του «προσφυγικού», τόνισε σήμερα (28/11) από τα Χανιά ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Στο περιθώριο του 8ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε εκρηκτικές τις εξελίξεις στο «προσφυγικό» τονίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που παίζει στην αντιμετώπιση του το Λιμενικό Σώμα.

Όπως δήλωσε «οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι εκρηκτικές και αν δεν συνεργαστεί όλη η Ευρώπη και όλη η παγκόσμια κοινότητα, η χώρα μας μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξομε το Λιμενικό Σώμα και αυτό κάνομε, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και μέσα από αυτή την στήριξη θα οργανώσομε και την συνολική στάση της ελληνικής Πολιτείας στο προσφυγικό που είναι ζήτημα εξόχως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».

Από τα Χανιά, ο κ Δρίτσας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του Λιμενικού Σώματος και τον αναβαθμισμένο ρόλο του, επισημαίνοντας ότι πραγματοποίησε πάνω από 90.000 διασώσεις χωρίς κατά τις επιχειρήσεις αυτές να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, επισημαίνοντας ότι οι απώλειες που υπήρξαν οφείλονταν όλες σε ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες.

Από τα Χανιά ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στο ρόλο της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι μετά από μια μακρά περίοδο σοβαρής παραμέλησης, το τελευταίο οκτάμηνο έχουν γίνει σοβαρές και σημαντικές παρεμβάσεις «προς την κατεύθυνση βελτίωσης των πραγμάτων» όπως ειπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο: «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Στοιχεία για τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα έδωσε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Σαϊτάκης, λέγοντας ότι σε 4.500 περιστατικά έρευνας διάσωσης στη θάλασσα διασώθηκαν 90.000 άτομα.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, εκφράζοντας την άποψη ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο πιθανόν να πάμε σε κατάρρευση».

Σύμφωνα με τον κ Σαϊτάκη «εδώ και εννέα μήνες το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει στις πλάτες του όλη την Ελλάδα, όλη την Ευρώπη».

Στο 8ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος θα συζητηθούν επίσης τα προβλήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση «παρών» έδωσαν η ηγεσία του Σώματος, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιείται και ημερίδα για την ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ