Handelsblatt: O Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει έργο

Handelsblatt: O Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει έργο
«O Τσίπρας πρέπει τώρα να παρουσιάσει έργο» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Handelsblatt και η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι μια κατάσταση déja-vu, όπως τόσο συχνά έχει συμβεί τα τελευταία έξι χρόνια. Η κυβέρνηση και πάλι κλινήρης απέναντι στους δανειστές».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει λίγο πιο κάτω : «Ο Τσίπρας βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση. Δεν πρόκειται μόνο για την έγκριση της δανειακής δόσης. Ακόμα και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών βρίσκεται στον αέρα. Ιδιώτες πιστωτές μπορεί να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αύξηση του κεφαλαίου αλλά θέλουν να συμπράξουν, μόνο εάν τα χρηματοδοτικά κενά καλυφθούν με χρήματα του δημοσίου. Για το λόγο αυτό διατίθενται δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Τα χρήματα όμως μπορούν να δοθούν μόνο εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν».

Και η Handelsblatt καταλήγει «Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών σε έναν ακόμα κατάλογο μέτρων. Θα περιλαμβάνει νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες. Για τον Τσίπρα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Υποσχέθηκε στους εκλογείς του το τέλος της λιτότητας και τώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Για την Πέμπτη τα συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία».

Έφυγε ένα σημαντικός πολιτικός και ένας εντυπωσιακός άνθρωπος

Το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο, με πολυσέλιδα αφιερώματα σε κάθε εφημερίδα, είναι ο θάνατος του Χέλμουτ Σμιτ, ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην πρώτη της σελίδα φιλοξενεί σχόλιο και επιχειρεί την σύγκριση με άλλους καγκελαρίους: «Δεν πλησίασε σε πολιτική απόδοση ούτε τον Κόνραντ Αντενάουερ ούτε τον Χέλμουτ Κολ, δεν τον θαύμαζαν τόσο πολύ όσο τον Βίλι Μπράντ, δεν ήταν τόσο οικείος όσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και δεν είχε τόσο αυτοέλεγχο όπως η Άνγκελα Μέρκελ. Κι όμως ήταν καλύτερος από όλους γιατί συνδύαζε την κομψότητα με την εξουσία».

Η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη σε παλαιότερες εποχές που ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν καγκελάριος και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων ήταν πολύ έντονες, γράφει: «Ήταν μια άλλη εποχή, ήταν μια εποχή πόλωσης. Δεν εύχεται κανείς να γυρίσει οπωσδήποτε. Εύχεται όμως να γυρίσει η εποχή που η συμμετοχή στις εκλογές σημείωνε ρεκόρ. Και για κάτι τέτοιο χρειάζεται κανείς πολιτικούς σαν τον Χέλμουτ Σμιτ».
Τέλος, η General Anzeiger της Βόννης σχολιάζει: «Ο Σμιτ παρέμεινε πάντα πιστός σε αυτά που πίστευε, δεν κολάκευσε ποτέ ούτε φίλους ούτε εχθρούς, ακόμα και αν το επέβαλε το πνεύμα των καιρών. Ήταν με την θετική έννοια ‘ασυμβίβαστος’. Άνθρωποι με πεποιθήσεις τις οποίες υπερασπίζονται ακόμα και όταν αυτές δεν τους ευνοούν είναι σπάνιοι στην πολιτική. Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ένα σημαντικός πολιτικός και ηγέτης και ένας εντυπωσιακός άνθρωπος».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle