Ν. Κοτζιάς: Το «κλείσιμο» των συνόρων δεν θα επιλύσει την προσφυγική κρίση

Ν. Κοτζιάς: Το «κλείσιμο» των συνόρων δεν θα επιλύσει την προσφυγική κρίση
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην υπουργική σύνοδο Ε.Ε. - Ασίας.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι το «κλείσιμο» των συνόρων δεν θα επιλύσει την προσφυγική κρίση, ενώ κατέστησε αναγκαία τη στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα καταστεί πραγματικότητα μέσω της πολιτικής λύσης της συριακής κρίσης.

Αναφορά έκανε και στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού δίκαιου καταμερισμού των προσφυγικών ροών αλλά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης από τις πρώτες χώρες υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος).

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητος όρος για να περιφρουρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός της συνθήκης Σένγκεν

«Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα και να αποκτήσει έναν σχετικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, η Ευρώπη της ελεύθερης μετακίνησης και των ανοικτών - εσωτερικά - συνόρων θα καταστραφεί», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ