Μοσκοβισί: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»

Μοσκοβισί: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφασε την ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυβέρνηση και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τα ακανθώδη ζητήματα. Συζητήσαμε πού θα μπορέσουν να υπάρξουν βελτιώσεις».

Ερωτηθείς για το χρέος ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, έπειτα το Eurogroup θα γνωμοδοτήσει για εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δοση και μετά ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».
«Συζητήσαμε και αυτό το ενδεχόμενο, είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για τα κόκκινα δάνεια χωρίς ωστόσο νασχολιάσει κάτι άλλο.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του έτους» υπογράμμισε επίσης και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Τσίπρας, νωρίτερα, καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της μητέρας του, ενώ στάθηκε στις διαφορετικές συνθήκες της συνάντησης, σε σύγκριση με τις πολύωρες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μοσκοβισί έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί αναφερόμενη στη διήμερη επίσκεψη του Επιτρόπου ανέφερε ότι γίνεται προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων.

Η κ. Μπράιντχαρτ πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ανάψει, εντός της εβδομάδας, το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group-EWG) και στο Eurogroup.

Εξάλλου, η ίδια εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος, υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM). Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της Ελλάδας και των εταίρων της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ούτως ώστε να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί κεφαλαίων και να υπάρξει λελογισμένος δανεισμός προς την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ