Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση
Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νομοσχέδιο για το πρώτο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτούμενων που συνδέονται με την απελευθέρωση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) επρόκειτο να κατατεθεί την Τετάρτη αλλά καθυστέρησε λόγω της Εθνικής Εορτής Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί με την μορφή του κατεπείγοντος το Σάββατο που η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επισήμως τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μιας από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες την ίδια μέρα. Ομως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν ήδη μια πολύ καλή εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών τους από τις 14-15 Οκτωβρίου όταν υψηλόβαθμα στελέχη τους επισκέφθηκαν την Φρανκφούρτη και ενημερώθηκαν από την ΕΚΤ (SSM).

Κορυφαίο στέλεχος μιας από τις τέσσερις τράπεζες ανέφερε στο ert.gr ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών αναγκών υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα εμπεριέχει δυσάρεστες εκπλήξεις. Από την άλλη πλευρά, τo νομοσχέδιο για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου δεν θα απαντά στο ερώτημα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα διευθετηθεί το επόμενο διάστημα. Στέλεχος των δανειστών ανέφερε στο ert.gr την Τρίτη ότι μόλις 18-19 προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου είχαν ικανοποιηθεί αλλά ο αριθμός θα μπορούσε να πλησιάσει τα 30 μέχρι το τέλος της τωρινής εβδομάδας και σχεδόν το σύνολο τους μέχρι τα τέλη της επόμενης.

Το EuroWorkingGroup (EWG) αναμένεται να συζητήσει σήμερα το ελληνικό θέμα και να εισηγηθεί προς το Eurogroup που θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 2 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης με την εφαρμογή των 49 προαπαιτούμενων και μια επιπλέον υποδόση ύψους 1 δισ. με την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ