Τα 10 κρυφά μέτρα του νέου Μνημονίου

Τα 10 κρυφά μέτρα του νέου Μνημονίου
Πριν προλάβουμε καλά καλά να συνέλθουμε από τα νέα μέτρα, θα «χτυπηθούμε» από τα κρυφά μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

Πριν καλά- καλά χωνέψουν οι πολίτες τις 116 σελίδες των νέων προαπαιτούμενων, πριν συνέλθουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τις πρωτοφανείς επιβαρύνσεις μέσω της αύξησης προκαταβολής φόρου, πριν συνειδητοποιήσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ότι κινδυνεύουν με κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο ως και στο 100% των αποδοχών τους εφόσον ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ, πριν μετρήσουν οι 50άρηδες ή 55άρηδες και οι μητέρες ανηλίκων τα επιπλέον χρόνια δουλειάς που απαιτούνται για να πιάσουν τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πριν «γλιστρήσει» το ΕΚΑΣ από τα χέρια των πλούσιων χαμηλοσυνταξιούχων, πριν υποχρεωθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όσοι έχουν προγραμματίσει να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο ή σε κάποιο ΙΕΚ, θα υποστούν πολλαπλά ηλεκτροσόκ από τα κρυφά μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

Διατρέχοντας κανείς τις περίπου 60 σελίδες των υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση για να μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, κινδυνεύει να πιαστεί στον. ύπνο, αν μείνει στις γενικόλογες ή φανταχτερές δεσμεύσεις για τη φορολογία, τη φοροδιαφυγή, το συνταξιοδοτικό. Πίσω από λέξεις- κλειδιά κρύβονται τεράστιες ανατροπές, οι οποίες μπορούν να λάβουν ακόμα πιο αποκρουστική εικόνα αν περάσει η γραμμή Σόιμπλε για πιο σκληρά, για πιο βαθιά μέτρα. Δυστυχώς το προοίμιο (και) του νέου Μνημονίου δεν προμηνύεται τίποτε ευχάριστο: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για τον σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται».

Ας δούμε ποια είναι τα κρυφά μέτρα του νέου Μνημονίου:

  1. Έρχεται νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με νέα κλιμάκια και συντελεστές. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο θα έρθει τον Οκτώβριο και θα αποτελεί το βασικό στήριγμα του Προϋπολογισμού του 2016. Κεντρική επιλογή είναι η μεταφορά φορολογικού βάρους στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα και με δεδομένο ότι ως τέτοια χαρακτηρίστηκαν για την αύξηση της έκτακτης εισφοράς οι 30.000 ευρώ, ανάλογα θα είναι τα κριτήρια και για τη νέα φορολογική κλίμακα. Η μεγάλη παγίδα είναι η ενσωμάτωση στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο ανώτατος συντελεστής της νέας κλίμακας θα παίζει μεταξύ 48- 50%!
  2. «Η κυβέρνηση θα αναμορφώσει την έκτακτη εισφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείο όπου προαναγγέλλεται η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα. Με βάση εισήγηση του ΔΝΤ, η. αθώα λέξη «αναμόρφωση» μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του αφορολογήτου της εισφοράς που σήμερα είναι 12.000 ευρώ. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η εισφορά θα ενσωματωθεί στην κλίμακα, η οποία έχει έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ενιαίο αφορολόγητο σε αυτά ή σε χαμηλότερα επίπεδα.
  3. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν με. έμφραγμα, αφού η μεγάλη μείωση των Τιμών Ζώνης σε πολλές περιοχές, θα συνοδευτεί από μεγάλη αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μπουν 2,650 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία, βρέξει- χιονίσει. Το μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, αφού κάπου εκεί θα τεθεί το νέο αφορολόγητο του Συμπληρωματικού Φόρου. Οι επιβαρύνσεις γι' αυτούς θα ξεκινάνε από τα 150 ευρώ τουλάχιστον, ενώ αν υπάρξει ανάλογη αύξηση συντελεστών και στα κλιμάκια του Βασικού Φόρου, τότε το επιπλέον βάρος υπολογίζεται στα 300 ευρώ κατ' ελάχιστον.
  4. Οι αγρότες γνωρίζουν από τώρα κιόλας ότι η φορολογία τους θα αυξηθεί κατακόρυφα, αφού και ακριβότερο πετρέλαιο θα πληρώνουν και υψηλότερο φόρο εισοδήματος θα καταβάλλουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου θα έχουν. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ποιοι θα θεωρούνται αγρότες και ποιοι όχι. Όσοι αποχαρακτηριστούν θα αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με λιγότερες εκπιπτόμενες δαπάνες και υψηλότερο πραγματικό συντελεστή φορολόγησης.
  5. Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και ευελπιστούν ότι θα τη. γλιτώσουν επειδή δεν έχουν φανερά περιουσιακά στοιχεία, τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και πέρα από τον έλεγχο σε τραπεζικούς λογαριασμούς βάζει στο μάτι και τις θυρίδες. Έτσι όσοι ευελπιστούσαν ότι απλώς θα γραφτούν στο Βιβλίο Ανεπίδεκτων Είσπραξης και θα πάρουν. συγχωροχάρτι από το Δημόσιο σε 10 χρόνια, θα πρέπει απλώς να το ξεχάσουν. Ο. θησαυρός στις θυρίδες δεν είναι πια άβατο.
  6. Οι σημερινές συντάξεις λίαν συντόμως θα θεωρούνται. πλουσιοπάροχες, αφού με το Μνημόνιο άνοιξε η. κερκόπορτα για μεγάλες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές αλλά και στις κύριες συντάξεις. Η σχεδόν. ειδυλλιακή έκφραση «στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών», σε συνδυασμό με το «πάγωμα» της κρατικής επιχορήγησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε. πετσόκομμα συντάξεων λόγω ελλειμμάτων. Ήδη. ακούγεται για «κόφτη» σε άθροισμα συντάξεων στη ζώνη 2.000- 2.500 ευρώ, αν και για πολλούς αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο.
  7. Κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων και υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων εξ ιδίων πόρων από το Σεπτέμβριο οδηγούν από κοινού στην. εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Η μοναδική εναλλακτική είναι η αύξηση των εισφορών, δηλαδή και πάλι η αύξηση των ασφαλισμένων.
  8. ΟΑΕΕ και ΟΓΑ μπαίνουν σε μια άλλη εποχή, με αυξήσεις εισφορών ή μειώσεις συντάξεων ή και τα δύο! Για τους επιτηδευματίες παρέχεται η. διευκόλυνση της καταβολής εισφορών με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά με δεδομένη την συρρίκνωση του τζίρου, η «τρύπα» στον ΟΑΕΕ θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις συντάξεις. Όσο για τον ΟΓΑ, η εναρμόνιση του με τα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, συνεπάγεται τριπλασιασμό των εισφορών, την ώρα που οι ασφαλισμένοι του- δηλαδή οι αγρότες- θα έχουν πολλαπλάσια φορολογία.
  9. Στην Προκρούστεια κλίνη μπαίνουν και τα κοινωνικά επιδόματα, που έχουν μπει εδώ και καιρό στο. μάτι των δανειστών. Μόνο και μόνο ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εξοικονομεί 900 εκατ.- 1 δις ευρώ κάθε χρόνο από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, την ώρα που καταγράφεται ραγδαία αύξηση των φτωχών, σημαίνει ότι τα κριτήρια θα γίνουν πολύ πιο αυστηρά. Στην πραγματικότητα η επιδοματική πολιτική θα αφορά αυστηρά και μόνο όσους βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, ως μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και δεν θα αποτρέπει, πλέον, τη φτωχοποίηση ομάδων πληθυσμού με ραγδαία μείωση εισοδήματος. Το πρώτο. θύμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, που πλέον θα καλύπτει περίπου το 50% των σημερινών δικαιούχων.
  10. Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς και στο Δημόσιο. Ήδη με τα προαπαιτούμενα ξεκινά το «σάρωμα» όλων των επιδομάτων και έπεται συνέχεια τον Οκτώβριο με τους βασικούς μισθούς. Οι αλλαγές θα έχουν ως συνέπεια των μείωση των αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους και τη μεταφορά του οφέλους σε υψηλότερα κλιμάκια αλλά με βάση κριτήρια απόδοσης και θέσης ευθύνης. Από τις ανατροπές δεν θα γλιτώσουν ούτε τα ειδικά μισθολόγια ήτοι οι ένστολοι, οι δικαστικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς έρχονται εσωτερικές αλλαγές στις μισθολογικές τους κλίμακες, με ισχύ από 1/1/2017.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης τη χώρας