Τσίπρας: Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα, είναι πρόβλημα διεθνές

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα, είναι πρόβλημα διεθνές
Για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του στογραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότιτο πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας, ενώ υπογράμμισε ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δυσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης τονίζοντας ότιαποφασίστηκε ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την εποπτεία του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών που βρίσκονται ως κέντρα υποδοχής, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών αυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής τους προς τον ηπειρωτικό χώρο.

Παράλληλα, η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε επιτάχυνση διαδικασιών για άμεση συγκρότηση διαχειριστικής αρχής, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των ευρωπαίκών κονδυλίων για την προστασία των συνόρων και την ένταξη των προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο.

«Αποφασίσαμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την διεθνοποίηση του προβλήματος με σχετικά διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ με την ενίσχυση της συνεργασίας με όμορρες χώρες, ιδιαίτερα με την Τουρκία», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχονται μέσα και έκτακτα κονδύλια.

Στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζητήσαμε να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριελήφθηκε στο σχέδιο, δεν ήταν αυτονόητο, δεν υπήρχε πρόβλεψη» σχολίασε και πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες.


Μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα

Έκανε λόγο για άμεση κινητοποιήση των υφιστάμεων δομών και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αξιοποίησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως και τόνισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρου προσβάσιμου αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής, έπρεπε να προηγηθούν οι εργασίες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

«Στόχος ένας χώρος φιλόξενος σε συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής» ανέφερε.

Δηλώσεις Τσίπρα πριν την σύσκεψη

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη που γίνεται υπό την προεδρία του για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

Η Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης επέμεινε ο πρωθυπουργός ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ