Τσίπρας: «Θα σεβαστώ το "ναι" αλλά δεν μπορώ να το υπηρετήσω»

Τσίπρας: «Θα σεβαστώ το "ναι" αλλά δεν μπορώ να το υπηρετήσω»
Μία συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κανάλι της ΕΡΤ. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί μετά το δημοψήφισμα. 

Ο λαός θα πάει στις κάλπες και θα αποφασίσει και η απόφαση θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός λέγοντας με νόημα ότι «αύριο ο ήλιος θα βγει κανονικά». Δεν περιέγραψα μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, είπα ότι θα επιβιώσουμε και θα πάμε την Κυριακή να ασκήσουμε το δικαίωμα μας.

«Δεν οφείλεται σε εμάς το κλείσιμο των τραπεζών. Εκλεισαν τις τράπεζες γιατί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση. Γιατί δεν αποδέχτηκαν ότι ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού. Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα αν επικρατήσει το «ναι» είπε ότι θα το σεβαστεί αλλά δεν μπορεί να το υπηρετήσει.

Η Μέρκελ είπε διαπραγμάτευση και μετά το δημοψήφισμα, ενώ ο Γκάμπριελ ότι τελειώνει. Είναι και οι εταίροι μπερδεμένοι σημείωσε.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί

Στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί μετά το δημοψήφισμα. Στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση και διεκδικούμε μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Δεν διεκδικήσαμε πέντε μήνες να φύγει η χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά να βρούμε μια διέξοδο και να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί νέα βάρη και ανάγκη για νέα δάνεια. Θέλαμε βιώσιμους στόχους αλλά και μια αναδιάρθρωση χρέους.

Αν αυτό δεν μας το δίνουν, η επιλογή είναι να δεχτούμε τον φαύλο κύκλο; Εμείς λέμε όχι και διεκδικούμε από τον λαό ισχυρό μήνυμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό να φτάσουμε σε συμφωνία. Μας κατηγορούσαν τα ΜΜΕ ότι τα δώσαμε όλα και σήμερα λένε τα αντίθετα.

Στόχος είναι να θάψουν οι ελπίδες

Δεν μπορεί να σταθεί η επιχειρηματολογία ότι παραβιάσαμε τους κανόνες. «Κατάλαβα ότι στόχος της άλλης πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να αποδεχτούμε πλήρως τις προτάσεις τους. Ισως εξέλαβαν την προσπάθειά μας ως αδυναμία».

Πάλεψα να πετύχω συμφωνία. Δεν μπορεί να αμφισβητεί κανείς ότι κάναμε παραχωρήσεις. Δώσαμε τη Δευτέρα μια πρόταση που οι τρεις θεσμοί χαρακτήρισαν ως «καλή είδηση». Θεώρησα ότι φτάσαμε στο τέλος και ετοιμαζόμασταν να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό.

Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος της χρεοκοπίας μιας χώρας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα 120 δισ. ευρώ είναι τεράστιο. Στόχος τους ήταν να σβήσουν την ελπίδα στους λαούς. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε κάτι που θα έδινε διέξοδο από την κρίση, αυτό θα ήταν μήνυμα στους λαούς ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό δεν θέλουν.

Απέναντι σε αυτό δεν μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση αλλά ένας λαός, ξεκαθάρισε. «Εγω τήρησα την εντολή μου να διαπραγματευτώ σκληρά».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός δεν μας έλεγαν κάντε αυτό αλλά έλεγαν υιοθετήστε το εσείς ως δική σας πρόταση. «Θέλανε με διολίσθηση νέο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά. Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών.

Το τελικό κείμενο

Εμείς πήραμε κείμενο που έλεγε συμφωνήστε εντός 48 ωρών. Μετά το Eurogroup του Σαββάτου δεν πήγαν σε άλλο κείμενο. Την επόμενη ημέρα η Κομισιόν παρέθεσε το ίδιο κείμενο με αλλαγές σε λεπτομέρειες, όπως ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%.

Ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας. Για τα όσα είπε ο Γιούνκερ έκαναν τα σχόλιά τους στον διεθνή τύπο. Οι προτάσεις ήταν προτάσεις ΔΝΤ, δεν ήταν προτάσεις Κομισιόν. Υπήρξε μεγάλη διαφορά μεταξύ των θεσμών σε όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Οι «ανεξάρτητοι θεσμοί» τελικά κλήθηκαν στο Βερολίνο για να βγάλουν την τελική γραμμή τους, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ