Τσίπρας: Επιδιώκουμε μια συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες

Τσίπρας: Επιδιώκουμε μια συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες
Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργόςστο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη:«Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει ο φαύλος κύκλος να μην αναγκαστούμε σε μια συμφωνία που σε 6 μήνες θα μας φέρει τα ίδια».

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι βιώσιμη για τη χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές επισημαίνοντας τη «μεγάλη αντίφαση», όπως είπε, με το IMF που θέλει μείωση χρέους και σκληρά μέτρα, αντίθετα από ό,τι οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιλέξει αν θα πάει δεξιά η αριστερά. Ο δρόμος προς τα δεξιά και προς το Κούγκι είναι ο δρόμος της καταστροφής. Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες την ευρωπαϊκή βοήθεια. Τα περιθώρια της πραγματικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να σκεφτεί πέρα από τα δικά της παιδιά, την ελληνική οικονομία που υποφέρει», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια είναι απελπιστικά και κάθε μέρα είναι δυσκολότερη για την οικονομία. Πρέπει η κυβέρνηση να μην σκεφτεί μόνο τα δικά της παιδιά αλλά τα την ελληνική κοινωνία».

Όπως είπε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του ανέφερε ότι ποτέ δεν έθεσε ο ίδιος θέμα μείωσης συντάξεων. Ότι πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις και να υπάρχει ένα όριο στις ανώτερες. Μου είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. ευρώ ως το 2020 την Ελλάδα, πέραν όσων ήδη λαμβάνει η χώρα. Αυτά δεν προβάλλονται στους Ελληνες και εμείς που υπερασπιζόμαστε τον ελληνικό λαό στην Ευρώπη νοιώθουμε ότι η καθυστέρηση αυτή μας προδίδει. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φ. Γεννηματά:Ο πρωθυπουργός πρέπει να τολμήσει να πάρει αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξης Τσίπραυποστήριξε ότιείναι μια κρίσιμη ώρα που απαιτεί ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση και ένα νέο πατριωτισμό.

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή της να έρθει η Ελλάδα σε ρήξη με τους Ευρωπαίους υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση και «οδηγεί στη φτωχοποίηση».

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια συμφωνία που θα δίνει προοπτική και δεν θα στηρίζεται σε φορολογικά μέτρα. «Εστω και τώρα η συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης», δήλωσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα για το εάν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τη συμφωνία αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν την ξέρουμε. «Δεν υπάρχει συμφωνία», είπε.