Μέρκελ: Το ισχυρό ευρώ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές χώρες

Μέρκελ: Το ισχυρό ευρώ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές χώρες
Το ισχυρό ευρώ καθιστά πιο δύσκολη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

"Ένα πολύ ισχυρό ευρώ λειτουργεί έτσι ώστε να μην μπορούν παρά μόνον πολύ δύσκολα να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις" και να καρπωθούν τα αποτελέσματα από αυτές "για παράδειγμα στις εξαγωγές", δήλωσε η Μέρκελ, αφού έπλεξε το εγκώμιο "των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία".

Η δήλωση αυτή της καγκελαρίου, η οποία έγινε με αφορμή ένα συνέδριο γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο, επιτάχυνε την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε στις επικρίσεις που είχε διατυπώσει προηγουμένως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας οικογενειακών επιχειρήσεων Μπρουν-Χάγκεν Χένερκες για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντιρκή Τράπεζα: "... θα ήθελα να ζητήσω την κατανόησή σας για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να σκεφτούν τι να κάνουν αν το ποσοστό του πληθωρισμού είναι τόσο χαμηλό και να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξουμε σε έναν κύκλο αποπληθωρισμού", σημείωσε.

Ορισμένοι στην Γερμανία εξέφρασαν φέτος την αντίθεσή τους στην απόφαση της ΕΚΤ να εξαγοράσει μεγάλες ποσότητες ομολόγων, αλλά η δήλωση αυτή της Μέρκελ δείχνει ότι η ίδια πιστεύει πως η κίνηση αυτή είναι αιτιολογημένη, εν μέρει για να εμποδίσει μια πολύ μεγάλη άνοδο του ευρώ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η Γερμανία, η οποία κάνει πολλές εξαγωγές, είναι μία από τις χώρες που ωφελήθηκε τους τελευταίους μήνες από την αποδυνάμωση του ευρώ, η οποία διευκολύνει την πώληση των προϊόντων της στην διεθνή αγορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ