Παγκόσμια Τράπεζα: Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις ενός Grexit

Παγκόσμια Τράπεζα: Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις ενός Grexit
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim προειδοποίησε σήμερα ότι ένα ενδεχόμενο Grexit κρύβει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία του πλανήτη. Εκτεθειμένες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

To ρίσκο αναταραχής από την κατάσταση της Ελλάδας δεν πρέπει να υποτιμάται από τις αγορές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.

«Ένα από τα σχόλια που ακούω από ανθρώπους που έχουν περάσει πολλές από αυτές τις κρίσεις είναι ότι πάντα υπάρχουν εκπλήξεις», δήλωσε ο Kim σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Πολλοί θεωρούν ότι η αγορά έχει ήδη υπολογίσει τις επιπτώσεις ενός προβλήματος στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, και γι' αυτό θα παρακινούσα όλους όσους συμμετέχουν να κάνουν ότι μπορούν για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι καλή για την Ελλάδα, θα είναι για την Ευρώπη και θα είναι φυσικά καλή και για τον κόσμο»,τόνισε.

Σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς δανειστές της, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC. Ωστόσο, η νευρικότητα για το μέλλον της Ελλάδας έχει δημιουργήσει αρνητικό ρεύμα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, έχει υπονομεύσει το ευρώ και ωθήσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ψηλότερα κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Παρατηρώ πολύ προσεκτικά τις παράπλευρες συνέπειες», ανέφερε ο Κιμ. «Μερικές από τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά στην ανατολική Ευρώπη, θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίπτωση [από την Ελλάδα]».

Αναλυτές της Capital Economics επεσήμαναν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ οι οι διασυνδέσεις μεταξύ τοπικών τραπεζών στην Ουγγαρία και στη δυτική ευρώπη έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, [οι τράπεζες] παραμένουν ακόμα εκτεθειμένες έναντι μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ. «Μια αναταραχή στην Ελλάδα θα μπορούσε να πλήξει τη Ρουμανία και τη Σλοβακία», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ