Ενοχλημένη η Λαγκάρντ από την ομαδοποίηση των δόσεων - Τι σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Ενοχλημένη η Λαγκάρντ από την ομαδοποίηση των δόσεων - Τι σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από το ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ για ομαδοποίηση των δόσεων, παρόλο που το αίτημα έγινε δεκτό.

Κάτι αναμενόμενο, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωνε πως είναι βέβαιη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση της Παρασκευής, επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Επειτα από τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός απάντησε «Μην ανησυχείτε».

Τα διεθνή ΜΜΕ, σύμφωνα με το Mega,σχολιάζουν ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αψηφά το Ταμείο και αντιδρά στους όρους των δανειστών για συμφωνία, ενώ κάποιοι προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες.

«Η κίνηση εξέπληξε το Ταμείο», γράφει η Telegraph, που προσθέτει ότι η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο αψηφά το ΔΝΤ και αναφέρει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που είχαν προηγηθεί.

Οι Financial Times από την άλλη αποδίδουν αυτή την απόφαση της Αθήνας στις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να του ζητούσαν να μην πληρωθεί η δόση ως αντίδραση στους όρους των δανειστών.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι πρόκειται για πολιτική και όχι οικονομική απόφαση, καθώς τα 300 εκατ. είναι σχετικά μικρό ποσό, σημειώνουν οι Financial Times.

«Αυτή η κίνηση είναι σχεδόν άνευ προηγούμενου και με βάση τα χθεσινά σχόλια του κ. Τσίπρα, απροσδόκητη», σχολίασε ο Μουχτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές αναλύσεις στην Eurasia Group. «Προκαλεί άσκοπη κλιμάκωση και υπονομεύει περαιτέρω την καλή θέληση των δανειστών της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Η απόφαση της Ελλάδας θα προκαλέσει επιπλοκές, πολιτικής φύσεως αλλά και στις αγορές, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, γράφουν οι New York Times.

Η κρίση στην Ελλάδα μπήκε σε μία «νέα και επικίνδυνη φάση», γράφει ο Guardian σχολιάζοντας αυτή την κίνηση, με τον οικονομικό συντάκτη Λάρι Ελιοτ να επισημαίνει ότι το ΔΝΤ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ