Κυβερνητικές πηγές: Κανονικά αύριο η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές: Κανονικά αύριο η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ
Η δόση του ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά διαβεβαιώνουν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός.

Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με βάση και την ελληνική πρόταση, που «είναι η μόνη ρεαλιστική», εκτιμώντας ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν από την πρόταση των δανειστών», την οποία χαρακτηρίζουν «της πλάκας». Μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το κείμενό μας είναι 47 σελίδων, ενώ το δικό τους μόλις πέντε. Τους προκαλούμε να το δώσουν στη δημοσιότητα. Δεν αντέχει στην κριτική ενός σοβαρού οικονομολόγου».

Εμφανώς ενοχλημένοι από τη στάση των δανειστών, που είναι όλα καλά λόγια δημοσίως, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες διατυπώνουν τις πιο σκληρές αξιώσεις, έκαναν λόγο για «ξεπερασμένη τακτική, που δεν περνάει».

Ως προς το ΔΝΤ η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε με νόημα ότι «έχουμε αποδείξει ότι βρίσκουμε τα χρήματα όταν χρειάζεται κι αν δεν τα βρίσκουμε εμείς τα βρίσκουν αυτοί για να πληρώσουμε».

Επισημαίνουν δε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να υπάρχει σχετική ανησυχία για την καταβολή της δόσης.

Πάντως στην κυβέρνηση προσπαθούν ταυτόχρονα να αναλύσουν και το πώς κινούνται οι δανειστές που δεν είναι ωστόσο ένα ενιαίο μπλοκ.

«Στην πρόταση των Βρυξελλών υπάρχουν κυρίως οι ιδέες του ΔΝΤ, αλλά η Μέρκελ και ο Ολάντ γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση δεν περνάει» σημείωνε άλλος κυβερνητικός παράγοντας.

Κάποιοι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι πρόκειται για μία τακτική κίνηση των δανειστών, οι οποίοι πλασάρουν τώρα την πιο σκληρή εκδοχή μίας συμφωνίας για να μετρήσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά μέσα από την πολιτική διαπραγμάτευση θα βρεθεί μία χρυσή τομή των δύο προτάσεων, της ελληνικής και των εταίρων.