Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου: «Βρείτε λύση τώρα για την Ελλάδα»

Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου: «Βρείτε λύση τώρα για την Ελλάδα»
Νέα ηχηρή παρέμβαση από το Λευκό Οίκο υπήρξε για το θέμα της Ελλάδας ενώ Μέρκελ-Ολάντ-Γιουνκέρ-Λαγκάρντ-Ντράγκι είχαν έκτακτες συνομιλίες στο Βερολίνο για το πώς θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της χώρας μας προκειμένου να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. 'Ετσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».

Σημειώνεται πώς η Ελλάδα πρέπει στις 5 Ιουνίου να πληρώσει δόση 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και αν δεν το πράξει τότε μπορεί να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν οι πρώτοι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ένδεχομενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. "Λειτουργούμε σίγουρα", σημείωσε, "σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι' αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις μία πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας για τις ΗΠΑ και αν η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να προστατέψει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για τις λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ